Speak wint Ondernemersprijs Achtkarspelen

13 april 2010

Speak wint Ondernemersprijs Achtkarspelen

Verrast en beduusd, dat is misschien wel de beste omschrijving! Apetrots ook natuurlijk, want dat is Speak als winnaar van de Ondernemersprijs Achtkarspelen 2009. Het digitale communicatie bureau Speak uit Surhuisterveen is maandag 12 april de winnaar geworden van de ondernemersprijs Achtkarspelen 2009. "Lytse mantsjes wurde grut" was het eerste commentaar van directielid Henk Everts na de bekendmaking. Everts noemde de ondernemersprijs een aanmoedigingsprijs voor hun jonge bedrijf. Vorig jaar werd de prijs nog gewonnen door VDM Woningen.

Tijdens een gezellige avond in de De Dikke Draai in Surhuisterveen is de ondernemer van het jaar bekend gemaakt. De avond werd georganiseerd door ondernemersvereniging ABC en de gemeente Achtkarspelen.

De voorzitter van de jury, Tweede Kamer lid Joop Atsma, heeft de winnaar bekend gemaakt. Van de 11 genomineerden bleven, volgens Atsma, twee kanshebbers over voor de titel Ondernemer van het jaar 2009: Barkmeijer Shipyards uit Stroobos en Speak uit Surhuisterveen. De jury vond het een lastige keuze om te kiezen tussen twee bedrijven die opereren op zeer verschillende markten. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Speak. Behalve het (natuurlijk) innovatieve karakter van de ploeg was ook de actieve rol van Speak in de regio om het ondernemersklimaat te versterken doorslaggevend. Speak is op vele fronten actief (onderwijs, gemeentelijk overleg, georganiseerd bedrijfsleven, kennis delen) om het ondernemersklimaat in de regio te verbeteren.

Burgemeester Van der Zwan begon de avond met een korte toespraak over de toekomstige ontwikkelingen voor noordoost Fryslân. Na een muzikaal intermezzo van de oud Surhuisterveenster Adri de Boer heeft Joop Atsma zijn licht laten schijnen op de kansen voor deze regio en over de politieke actualiteit.

Volgens het juryrapport lag de nadruk in de beoordeling dit jaar op het thema 'innovatie'. Innovatie is voor het bedrijfsleven ontzettend belangrijk. Wil het bedrijfsleven in Noordoost Fryslân zich nationaal en internationaal staande houden, dan moet er een hoge toegevoegde waarde worden geboden en moet er een hoge productiviteit zijn. Dat kan volgens de jury alleen door steeds te innoveren en slimme producten, processen en diensten te ontwikkelen.

Verder heeft de jury natuurlijk aandacht geschonken aan dezelfde onderdelen die ook vorig jaar bij de beoordeling aan de orde zijn gekomen: duurzaamheid, werkgelegenheid, positief in het nieuws, groeipotentie, uniekheid en leefbaarheid. Kortom de rol van betekenis van een onderneming voor de regio.

Na de eerste selectie en beoordelingsronden bleven er voor de jury twee bedrijven over die in aanmerking kwamen voor de prijs; Barkmeijer Shipyards uit Stroobos en Speak uit Surhuisterveen. Twee bedrijven die uit zeer verschillende bedrijfstakken afkomstig zijn, maar die beide innovatie hoog in het vaandel hebben staan.

Speak is volgens de jury een terechte winnaar die op het gebied van innovatie goed scoort. Ook op de andere onderdelen is een meer dan positieve beoordeling.