AVEK Surhuisterveen winnaar van Ondernemersprijs Achtkarspelen

12 mei 2012

AVEK Surhuisterveen winnaar van Ondernemersprijs Achtkarspelen

HARKEMA – Bedden- en polyetherschuimproducent AVEK uit Surhuisterveen heeft de Ondernemersprijs Achtkarspelen 2012 gewonnen. De uitreiking van de prijs vond donderdagavond plaats tijdens de Expo Achtkarspelen op sportpark De Bosk in Harkema.

De bekendmaking van Ondernemersprijs Achtkarspelen gebeurde in een dampende, volle tent. De jury – demissionair staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu; wethouder Jan Lammers van Economische Zaken; voorzitter Alle Procée van ondernemersvereniging ABC; Tom de Boer, directeur bedrijven bij Rabobank Burgum-De Lauwers; bestuurslid Henk Everts van ondernemersvereniging ABC en , winnaar 2009/2010 en eigenaar Hennie Oost van Land Transport, de winnaar van 2011) had drie bedrijven genomineerd voor de Ondernemersprijs 2012. De genomineerden waren Glashandel Hoekstra uit Harkema, AVEK uit Surhuisterveen en OBMtec uit Buitenpost.

Deze drie bedrijven werden door de jury bezocht en beoordeeld op innovatiekracht, duurzaamheid, werkgelegenheid, positief in het nieuws, groeipotentie, uniekheid, leefbaarheid-betekenis voor de regio. Juryvoorzitter Joop Atsma mocht de prijzen aan de winnaar overhandigen. De directieleden van AVEK, de neven Roelf J. Kok en Roelf G. Kok, ontvingen een wisselbeker, een oorkonde en een waardebon voor ambassadeurschap Regiomarketing 2012. Daarnaast krijgt de onderneming een uitgebreide bedrijfspresentie in het magazine Ondernemend Noordoost Fryslân. Namens het college van b. en w. overhandigde burgemeester Piet Adema een canvasdoek aan AVEK met daarop een foto van het recente bezoek van Joop Atsma en voorzitter Bernhard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

AVEK is een familiebedrijf waarbij momenteel de derde generatie aan het roer is. AVEK werd in de jaren dertig opgericht en is nog het enige gerenommeerde productiebedrijf uit dit periode die het heeft overleefd. AVEK is jaren vooral zeer sterk geweest in spiraalbedden. Het aandeel van spiraalbedden op de totale beddenmarkt is echter enorm gekrompen. AVEK heeft op tijd bijgestuurd en is overgestapt op boxspring-bedden.

AVEK is ook groot in de productie van polyetherschuim dat gebruikt wordt voor het maken van matrassen en dergelijke. Er zijn in Nederland drie bedrijven die dit kunnen, waarbij AVEK nog de enige is die zelfstandig opereert. De beide takken van het bedrijf vullen elkaar goed aan.

AVEK is door haar positie altijd van groot belang geweest voor Surhuisterveen en Achtkarspelen. De laatste jaren kiest AVEK er ook nadrukkelijk voor om zich te associëren met Friesland en het Noorden. De namen van haar beddenlijn zijn Fries: ‘Noflik’ en ‘Simmer’.

De jury was ook zeer positief over de andere genomineerden. Zo heeft OBMtec zich ontwikkeld tot een internationale speler op gebied van recycling en houtversnippering. OBMtec profileert zich als een bedrijf dat veel zelf kan en overal een oplossing voor kan vinden op het gebied van houtversnippering.

Glashandel Hoekstra is zeer veelzijdig op glasgebied. De onderneming werkt zelf aan productinnovaties zoals jaloezieën ingebouwd in dubbel glas. Recentelijk heeft Hoekstra ook een prijs gekregen voor de beste glasmonteur op het gebied van 24-uurs-service in Nederland.

Op de foto heeft Atsma (midden) de prijzen uitgereikt aan de directieleden van AVEK, Roelf G. Kok (links) en Roelf J. Kok. Foto: Geurt P. Maassen van den Brink

Bron: Atze van der Ploeg, De Feanster