Zout aan de broek, wind in de haren!

31 mei 2012

Zout aan de broek, wind in de haren!

Op woensdag 30 mei reisden ruim 40 enthousiaste leden van het Achtkarspelen Bedrijven Contact af naar de Eemshaven. Met de belofte van het ‘live’ bekijken van de ontwikkelingen in deze haven via een 3D presentatie én een vaartocht werden zij comfortabel per bus vervoerd door Dalstra Reizen. Wat kon men eigenlijk verwachten van deze dag? Zou het nieuwe inzichten bieden waar de ondernemers in Achtkarspelen mee aan de slag kunnen?

Op locatie werden de ondernemers ontvangen door Marjolein Zwerver, manager Marketing en Research van Groningen Seaports, het bedrijf dat als gastheer optreed. Na ontvangst met koffie werd een overzicht gegeven van de geschiedenis van de ontwikkeling van de haven, startend in Delfzijl met de opkomst van chemische industrie en optrekkend naar een locatie 15 kilometer Noordwestelijk.

De geschiedenis van de Eemshaven is een typisch geval van vallen en opstaan. In 1968 vond besluitvorming plaats om in Noord-Nederland een haven te ontwikkelen als economische motor voor de regio. Het belang van een sterke haven werd in de bus al door ABC-voorzitter Alle Procee aangegeven: “Als het regent in de Eemshaven, druppelt het in heel Noord-Nederland”. De geplande droomstart viel echter door diverse omstandigheden in het water, zoals economische tegenslag en het Groningse adagium “Het is niks en het wordt ook niks”.

Het werd dus zaak om die gedachte te overwinnen en te innoveren. Dat leidde tot een specialisatie in energie. De ondernemers uit Achtkarspelen zagen via een 3D-presentatie (inclusief bril) de hoeveelheid energie die vanuit de Eemshaven Nederland bedient en zorgt voor export. Dit zorgt in de regio voor banen, momenteel werken ruim 2200 man aan de bouw van de RWE-centrale. Ook heeft Google een datacentrum in de Eemshaven, wat gezien de korte aanvoer van energie en koeling niet verwonderlijk is.

Het hoogtepunt van de dag was echter de tocht door de havens. En dat vond niet plaats op een rondvaartboot. Nee, de ondernemers kregen letterlijk de wind van voren in zogenaamde RIB powerboats, verzorgd door het bedrijf Rib4Fun. Deze boten kunnen een snelheid halen van 80 tot 90 kilometer en dansen over de golven. Naast de imposante elementen van havens, zoals hijskranen met een vermogen van 2500 ton en eindeloze kades, werd ook van dichtbij stilgestaan bij de enorme energiecentrales. Marjolein Zwerver schetste een duidelijk beeld als opleidingsplaats voor technische studenten en werkgelegenheidsprojecten, ondanks de kritiek op het inschakelen van kennis die in de regio niet voorhanden is.

De schippers van de powerboats beleefden zelf net zoveel plezier aan de tocht wat duidelijk zichtbaar was tijdens het opzoeken van golven op het Wad. Enige teleurstelling werd opgetekend uit de mond van stuurman Klaas: “Jammer dat er geen stevige Noordwester staat, dan stappen mensen meestal met knikkende knieën van de boot!”.

Zeelucht maakt hongerig, na het varen stond daarom verse haring klaar in de ontvangstruimte van Groningen Seaports. Een woord van dank is dan ook op zijn plaats voor uitstekend gastheerschap. Wat zeker niet onvermeld mag blijven is dat Groningen Seaports het programma kosteloos heeft aangeboden. Als dank daarvoor maakt het ABC namens haar leden een donatie over naar de stichting Kinderboeken Cultuurerfgoed dat zich inzet voor het behoud van traditionele kinderboeken. Op de terugreis werd er nog genoten van een 3-gangen diner in Hotel Aduard, waarna chauffeur Joeri van Dalstra Reizen ons rond 22 uur weer veilig in Surhuisterveen uit liet stappen.

Alle Procee zei het tijdens zijn dankwoord al: ”De ondernemers hebben inspiratie gekregen hoe ze dingen kunnen aanpakken". Hij sloeg daarmee de spijker op zijn kop en dat is vanuit het ABC ook de insteek geweest van deze excursie. Hoe kunnen ondernemers uit Achtkarspelen nieuwe manieren zoeken om hun bedrijf en daarmee ook de gehele gemeente te ontwikkelen? Hoe zorgen we voor stageplekken voor technisch personeel en hoe kunnen we ons als regio specialiseren? Gezien de gesprekken in de bus is het onderwerp gaan leven en de prettige sfeer zorgt ongetwijfeld voor goede samenwerkingen tussen de leden van het Achtkarpelen Bedrijven Contact.

Foto's van de vaartocht met de RIB powerboats zijn te vinden op de Facebook-pagina van Rib4Fun

Door: Ferenc Jacobs, Incd.